ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД СТИМУЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ АКТИВНОСТІ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - ZRYBNIEVA, Iryna (PROBLEMS OF SYSTEMIC APPROACH IN THE ECONOMY, 2019)
У статті автор визначає, що одним з популярних напрямів стимулювання інноваційно-технологічного підприємництва в зарубіжних країнах (Китай, Японія, Індія) є різноманітні програми технологічної та фінансової підтримки. Даний напрям передбачає пов'язаність з такими механізмами підтримки малого бізнесу як пряме фінансування (позики, субсидії) інноваційних малих та середніх підприємств, цільові дотації на дослідження і розробки, фонди з впровадження інновацій, спрощення оподаткування (відрахування з оподатковуваної бази витрат на дослідження і розробки та списання інвестицій на них, пільгове оподаткування НДІ та університетів; відстрочка, пільги зі сплати загальнодержавних та місцевих податків), державне програмування зниження ризиків і відшкодування збитків, правове забезпечення захисту інтелектуальної власності. В сфері оподаткування інноваційно-технологічного підприємництва в деяких із цих країн спеціальні податкові режими відсутні (Великобританія, Нідерланди, США, Швеція), а в деяких мають місце спеціальні програми (Японія). Перспективним методом стимулювання розвитку конкурентоздатних суб'єктів інноваційно-технологічного підприємництва в зарубіжній практиці є використання комплексної системи податкових пільг, що носять адресний характер: звільнення від ПДВ авансових платежів за інноваційні товари з тривалим циклом виробництва; зменшення податку на прибуток протягом періоду окупності конкретного інноваційно-технологічного проекту; зменшення або звільнення від сплати ПДВ та мита на імпортоване обладнання, комплектуючі, матеріали; зменшення на суму витрат на дослідження та розробки оподатковуваної бази з податку на прибуток; зменшення ставок податку на майно з метою стимулювання більш широкого використання обладнання. Ці заходи, безумовно, повинні бути враховані в загальній стратегії інноваційного розвитку кожної країни. Другою великою групою заходів підтримки інноваційно-технологічного підприємництва за кордоном є їх інформаційна та консультаційна підтримка (Японія, Канада, Південна Корея). Значущу роль у створенні громадської думки і його активному впливі на розвиток і вдосконалення державної політики щодо інноваційно-технологічного підприємництва належить різним об'єднань, спілкам та асоціаціям підприємців, які здійснюють пропаганду ідей приватного підприємництва, а також їх лобіювання на різних рівнях влади.
THE FOREIGN EXPERIENCE OF STIMULATION OF INNOVATIVE AND TECHNOLOGICAL ACTIVITY OF SMALL AND MEDIUM ENTERPRISES
Keywords: інноваційно-технологічна діяльність; підприємництво; мале та середнє підприємство; фінансова підтримка; оподаткування; кредитування; інновації