Біблійні контексти прози Нелі Шейко-Медведєвої та методика їх опрацювання в ЗЗСО - Черкас, Лілія Мирославівна (My University, 2022)
Робота присвячена дослідженню біблійних контекстів прози Нелі ШейкоМедведєвої на матеріалі роману-апокрифу ‘‘Ніч остання” та збірки малої прози ‘‘Дороги камени”. Роман ‘‘Ніч остання. Апокрифи про Зачаєних” розповідає про найближче оточення Ісуса Христа. Збірка оповідань та віршів ‘‘Дороги камени” – це оповідь про втрачену рідну землю, мову та культуру. Розкрито ідейно-тематичний зміст творів у зв'язку з життєвим досвідом та власними пошуками письменниці. Проаналізовано біблійні образи роману у їх інтерпретації авторкою та з огляду на євангельський канон. З'ясовано закономірності інсталяції біблійно-християнських компонентів та лемківського діалекту у малій прозі авторки. Запропоновано методику викладання творів біблійного спрямування у ЗЗСО. Розроблено позакласний захід для ознайомлення учнів ЗЗСО з життям і творчістю Нелі Шейко-Медведєвої.
Biblical contexts of Nelia Sheiko-Medvedieva's prose and the method of their processing in IGSE (institutions of general secondary education)
Keywords: роман-апокриф; біблійні образи та сюжети; інтерпретація; Євангеліє; лемківська говірка