Виховання міжособистісної толерантності у процесі вивчення художньої літератури в початковій школі - Барбуца, Марина Віталіївна (My University, 2024)
Магістерська робота присвячена важливій проблемі виховання моральної якості особистості – толерантності – у молодших школярів. У першому розділі розглянута генеза наукових уявлень про виховання толерантності, розкрита сутнісна характеристика цієї якості як моральної особистісної риси, проаналізована специфіка її виховання у дітей молодшого шкільного віку та роль навчання у цьому процесі. Розділ завершується висновками, в яких узагальнено основні теоретичні засади проблеми виховання толерантності. Другий розділ присвячений організаційно-педагогічним умовам виховання толерантності у освітньому процесі Нової української школи. В ньому проведено констатувальне дослідження рівнів вихованості толерантності у молодших школярів та обґрунтовано організаційнопедагогічні умови її виховання. Загальні висновки магістерської роботи підкреслюють важливість виховання толерантності в початковій школі, вказують на необхідність врахування особливостей дітей молодшого віку та використання художніх творів як ефективного засобу впливу на цей процес. Крім того, наводяться конкретні рекомендації для педагогів і методистів, спрямовані на підвищення рівня толерантності учнів в умовах сучасної української школи.
Keywords: толерантність, толерантна взаємодія, виховання моральних якостей, організаційно-педагогічні умови, діти молодшого шкільного віку