Реалізація принципу дитиноцентризму в освітньому процесі початкової школи - Кушнір, Віта Володимирівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню теоретичних аспектів реалізації принципу дитиноцентризму в освітньому процесі початкової школи. У дослідженні проаналізовано історію розвитку ідеї дитиноцентризму, його сутність, а також сучасні підходи до виховання і навчання дітей молодшого шкільного віку на основі цього принципу. Розкрито значення дитиноцентричного підходу в умовах Нової української школи, зокрема в аспекті формування особистісно орієнтованого навчання, індивідуалізації та диференціації навчального процесу. Робота містить аналіз психолого-педагогічних засад, що сприяють розвитку індивідуальних якостей, самостійності, творчого мислення та активного ставлення до навчання у дітей молодшого шкільного віку. Особлива увага приділяється впровадженню методик, що забезпечують суб’єкт-суб’єктну взаємодію між учителем і учнями.
Keywords: особистісно орієнтоване навчання; індивідуалізація; Нова українська школа; початкова школа; дитиноцентризм