У забутті, хоч здобутками славний. Нарис життя і творчої долі Івана Пилиповича Середюка - Меленчук, Ольга Василівна (Чернівці : Букрек, 2026)
У виданні вперше на основі архівних матеріалів та періодичних видань окреслено основні віхи біографії та творчі здобутки Івана Пилиповича Середюка - філолога за фахом та мистецтвознавця за покликанням. Його професійний шлях був тісно пов’язаний із закладами вищої та професійно-технічної освіти, обласним Будинком народної творчості (нині - Буковинський центр культури і мистецтва) та іншими культурно-мистецькими осередками. Дослідницькому перу Івана Середюка належить майже сотня публікацій, присвячених знаковим постатям української культури. Серед них - розвідки про Тараса Шевченка, Івана Франка, Юрія Федьковича, Сидора Воробкевича, Ольгу Кобилянську, Євгенію Ярошинську, Данила Харов’юка, Юстина Пігуляка, Миколу Івасюка, Августу Кохановську, Епамінонда Бучевського, Корнелія Дзержика, Георгія Гараса та ін. Науково опрацьований і систематизований за хронологічним принципом творчий доробок дослідника суттєво збагачує джерельну базу та розширює уявлення про розмаїття мистецького життя Буковини ХХ століття.