Описовий звіт за січень 2021 року – Хмельницька область - Василик, Любов Євгенівна (ІДПО: https://idpo.org.ua/reports/4041-opisovij-zvit-za-sichen-2021-roku-xmelnicka-oblast.html, 2021)
Практично передрук прес-релізів на третину наповнює контент. Газети не дотримуються збалансованості інформації, їм слід шукати інші точки зору, подавати ширший контекст, бо в читачів не складається повного уявлення про проблеми. Як газети, так і сайти майже не звертаються за коментарями до експертів. Редакції видань не маркують матеріали, розміщені за угодою із місцевими органами влади (таку ж тенденцію експерти помічали і в чернівецьких ЗМІ). Сайти теж багато матеріалів з ознаками замовності не розміщують, але, як і газети, залежні від офіціозу та позначені паркетністю. У новинах найбільше порушується баланс інформації, можна подавати ширший контекст у бекграунді, але мало цим користуються. Поспішаючи за оперативністю, жертвують якістю, публікуючи не вичитані матеріали, причому помилки трапляються навіть у заголовках. Сайти зловживають негативно забарвленим контентом за рахунок новин про кримінал та надзвичайні ситуації – це майже кожна четверта публікація, що може посилювати соціальну тривожність в аудиторії.
Keywords: стандарти ЗМІ, контент, жанри