Гідроенергетичний потенціал малих річок Карпатського регіону - Федун, Микола Васильович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У роботі досліджено гідроенергетичний потенціал малих річок Карпатського регіону, який є важливим джерелом відновлюваної енергії. Розглянуто природні та антропогенні передумови формування гідроенергетичних ресурсів, включаючи особливості рельєфу, клімату, гідрологічного режиму та впливу людської діяльності. Окреслено основні характеристики малих гідроелектростанцій (МГЕС), їхню роль у задоволенні енергетичних потреб місцевих громад, а також їхній екологічний вплив. Робота акцентує увагу на перспективності використання малих річок для генерації екологічно чистої енергії, зокрема на прикладі річок Сірет, Черемош, Прут та інших. Проаналізовано сучасний стан і можливості розвитку малих ГЕС у регіоні, а також надано рекомендації щодо їхнього сталого впровадження з урахуванням екологічних обмежень та потреб місцевого населення.
Hydropower potential of small rivers of the Carpathian region
Keywords: гідроенергетичний потенціал; Українські Карпати; річка Сірет; малі річки; малі гідроелектростанції