Літературно-мистецький дискурс науково-критичного доробку Степана Дігтяра - Меленчук, Ольга Василівна (Видавничий дім«Гельветика», 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз наукового та літературно-критичного доробку українського літературознавця С. Дігтяра, чия професійна діяльність була тісно пов’язана з Чернівецьким університетом. На основі архівних документів, зокрема особової справи вченого, уточнено та суттєво доповнено факти його біографії. Простежено навчання у Київському університеті, участь у Другій світовій війні та партизанському русі, з’ясовано початок викладацької діяльності тощо. У цьому контексті залучено до аналізу й літератур-но-критичні відгуки про С. Дігтяра та його педагогічну й наукову діяльність. Значну увагу приділено основним векторам наукових зацікавлень дослідника. Виокремлено наукові студії, у яких дослідник розглядає окремі аспекти розвитку давнього українського пись-менства, а також публікації, присвячені творчості українських письменників ХІХ–ХХ століття, зокрема літераторам Буковини. З’ясовано проблематику статей, у яких С. Дігтяр аналізує творчість І. Вишенського, особливості побутування гумору і сатири в бурлескно-травестій-них віршах та інтермедіях ХVІІІ ст. та специфіку перекладних повістей. Акцентовано на ваго-мих здобутках С. Дігтяра у галузі українського шевченкознавства, узагальнено його внесок у вивчення життя і творчості українського письменника С. Коваліва, результатом чого стало дисертаційне дослідження та видання збірки художніх творів письменника.
Keywords: біографія; давня література; бурлескно-травестійний; перекладний; повість; образ; рецензія; літературно-критичний; літературно-мистецький; Буковина; письменник