Козацькі виступи 20-30-х років XVIIст. у сучасних підручниках для загальноосвітніх шкіл. - Ткачук, Світлана (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню козацьких виступів перших десятиліть XVII століття у сучасних підручниках для закладів загальної середньої освіти. У дослідженні представлено особливості висвітлення головних етапів козацьких повстань 1625, 1630 року, 1635, виступів 1637 та 1638 років, На основі аналізу матеріалів 10 найновіших шкільних підручників визначено переваги та недоліки окремих фактів, що стосуються висвітлення теми. В результаті дослідження було виявлено той факт, що сучасна історична наука пропонує значно ширший та багатогранний аналіз подій 20-30-х років XVII століття.