Медіа як засіб формування пізнавальної активності у дітей старшого дошкільного віку в умовах закладу дошкільної освіти - Козицька, Вікторія Володимирівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
На основі теоретико-емпіричного аналізу запропоновано новий підхід до вирішення проблеми формування пізнавальної активності (далі ПА) у дітей старшого дошкільного віку через використання медіа в умовах закладу дошкільної освіти. Визначено, що пізнавальна активність є інтегративною якістю, основою засвоєння культурного досвіду та важливою умовою розвитку інтелекту, самостійності, ініціативності та творчих здібностей дитини. З’ясовано, що ефективне формування ПА відбувається в ранньому та дошкільному віці. Використовуючи зміст Державного стандарту дошкільної освіти (ДСДО) 2021 року, визначено закономірності розвитку ПА. Систематизовано наукові погляди щодо ролі медіа в дошкільній освіті і впливу медіасередовища на розвиток ПА у дітей в умовах ЗДО. Здійснено теоретично- методологічне обґрунтування критеріїв та показників сформованості ПА у старших дошкільників та визначення і обґрунтування педагогічних умов для успішного її розвитку. На основі емпіричного вивчення рівня розвитку ПА було визначено педагогічні умови для успішного формування ПА у дітей шостого року життя (забезпечення суб’єкт-суб’єктних міжособистісних стосунків серед усіх учасників освітнього процесу, а також впровадження моделі медіасередовища в організацію діяльності ЗДО).
Keywords: пізнавальна активність; діти старшого дошкільного віку; педагогічні умови формування пізнавальної активності; пізнавальна потреба; допитливість; пізнавальний інтерес; медіазасоби; взаємодія