Природа формування доктрини трудового права, її суть та значення для трудового права як самостійної галузі права - Vakaryuk, Lyudmyla; Hetmanseva, Nina (Запорізький національний університет. м. Запоріжжя, 2023)
У статті розкривається природа формування доктрини трудового права, виявляється її суть та значення для трудового права як само- стійної галузі права. Зауважується, що за своїм розвитком правова доктрина є типом юридичного мислення та праворозуміння, що відо- бражає закономірності розвитку суспільства, держави, традиції народу, що відображаються концептуально у поглядах вчених-правників. Правова доктрина закладає вихідну схему, модель розв’язання проблеми, методів її дослідження протягом певного історичного періоду. Підкреслюється, що кожна галузь права вкидає свій лакмусовий папірець у формування власної правової доктрини, виходячи з пози- цій місця галузі права у системі права, її значення з позицій розвитку людини, суспільства, держави. Доктрина трудового права розробляє свій методологічно-доктринальний апарат, який містить систему методів пізнання, принципів, конкретних наукових рішень, що здатні вивести вироблені правові цінності у правове поле для подальшого формування законодавчої бази, регулювання суспільних відносин у сфері найманої праці з метою створення і забезпечення суспільства матеріальними і духовними цінностями, де людина-праці – най- вища соціальна цінність. Констатується, що необхідно концентруватися не стільки на понятійній характеристиці доктрини трудового права, скільки на природі її формування, сутності та значенні для трудового права як самостійної галузі права, тобто на її галузевих зако- номірних сутнісних властивостях, що мають об’єктивний характер. Доктрина трудового права тісно пов’язана з ідеологією, так як остання лежить в основі формування доктрини та визначає багато в чому зміст теорії трудового права. Доводиться, що суттєвим ядром доктрини трудового права є цінності, що втілені у світогляд учених, що досліджують трудове право як самостійну галузь права, цінності, що втілені у правові приписи норм трудового права, виконання яких державою і забезпечить кожному гідний життєвий рівень для себе і своєї сім’ї. Саме в цьому полягає суть і соціальне призначення доктрини трудового права. Звернення до доктрини трудового права є абсолютно закономірним в умовах переходу до інформаційного суспільства, коли постає питання про її трансформацію. Це обумовлено зміною типу суспільства та економіки, яке завжди характеризується інтенсивними перетвореннями у сфері застосування найманої праці, і, як наслі- док, зміною місця та ролі людини у виробничому процесі
Keywords: трудове право; доктрина; ідеологія трудового права; джерело права; цифрові технології