ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ РІЗНОВИДІВ ФІТНЕСУ ДЛЯ ОСІБ ПОХИЛОГО ВІКУ - Тівелік, Марина; Гакман; Hakman, Анна; Anna; Медвідь, Анжела (ІННОВАЦІЙНА ПЕДАГОГІКА. Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2020)
У науковому дослідженні розглядаються проблеми впливу на організм осіб похилого віку фітнес-занять. Мета дослідження – теоретико-методологічне обґрунтування різновидів оздоровчого фітнесу та його вплив на психофізіологічний стан людей похилого віку. Методи дослідження: теоретичний аналіз спеціальної науково-методичної літератури, документальних матеріалів, абстрагування, логіко-теоретичний аналіз, компаративний аналіз, метод синтезу, метод систематизації. У статті виокремлено найпоширеніші види рухової активності аеробного спрямування для осіб похилого віку, а саме: оздоровчу ходьбу (класичну та скандинавську), пілатес, стретчинг, йогу, аквафітнес. Аналізуючи всі фактори впливу фітнес-занять на організм людей похилого віку, можемо однозначно сказати, що людям цієї вікової групи рекомендується відвідувати заняття аеробного характеру, а саме: пілатес, стретчинг, йогу, аквафітнес. Низка науковців, які досліджували процеси старіння, із засобів продовження активного довголіття й профілактики негативних змін виділяє засоби фітнес-тренування аеробного спрямування. Визначено, що фізичне навантаження є першим фактором довголіття, продовження тривалості життя, навіть якщо респонденти не займалися організованою руховою активністю в молодшому віці. Ці види рухової активності покращують їхнє самопочуття, затримують старіння організму за рахунок організованої оздоровчої рухової активності, покращують функціональний і психофізіологічний стан організму. Фітнес-заняття допомагають зупинити, затримати такі серйозні захворювання, як хвороби серця, високий артеріальний тиск, діабет, хвороба Альцгеймера, артрит та остеопороз тощо. Перспективами дослідження є розроблення й перевірка ефективності програм фітнесзанять для осіб похилого віку.
THEORETICAL AND METHODOLOGICAL PRINCIPLES OF FITNESS FOR SENIORS
This scientific study addresses of the impact of fitness classes on the body of older adults. The aim of the study: theoretical and methodological substantiation of varieties of fitness and its influence on the psycho-physiological state of the elderly people. Methods: Theoretical analysis and generalization of literature data, documentary materials, abstraction, logical and theoretical analysis, comparative analysis, synthesis method, systematization method. Results. The article highlights the most common types of aerobic movement activity for the elderly people, that is: wellness walking (classic and scandinavian), pilates, stretching, yoga, aqua fitness. Analyzing all factors of the impact of fitness classes on the body of older adults, however, it is safe to say that people of this age group are encouraged to attend aerobic classes, namely: pilates, stretching, yoga, aqua fitness. A number of scientists who have researched the aging process, from the means of continuing active longevity and prevention of negative changes, allocate means of aerobic training. It is determined, that physical activity, is the first factor in longevity of life expectancy, even if the respondents did not engage physical activity at a young age. These types of motor activity improve their well-being, contribute to the delay of aging of the body due to organized health motor activity, improve the functional and psychophysiological state of the body. Fitness classes help stop, delay, and sometimes improve, such serious illnesses as heart disease, high blood pressure, diabetes, Alzheimer's disease, arthritis and osteoporosis, and more. The prospects of this study are the development and validation of fitness programs for the older adults.
Keywords: фітнес, похилий вік, старіння; fitness, the older adults, aging