Правова природа валютного регулювання - Vakaryuk, Lyudmyla; Babin, Igor (Studia Iuridica Toruniensia, 2016)
W artykule analizie poddany został charakter prawny instytucji regulacji walutowych z podejściem systemowym, ponieważ w poradzieckiej ukraińskiej nauce prawa finansowego problem ten nie został jeszcze zbadany. Dla większości badaczy tego tematu charakterystyczne jest pozytywistyczne ujęcie przedmiotu badań. Podejście systemowe z punktu widzenia autorów wydaje się najbardziej konstruktywne i owocne dla pomyślnego rozwiązania podstawowych problemów teorii instytucji finansowych i prawnych w ogóle, a instytut regulacji waluty w szczególności. Artykuł analizuje cechy charakterystyczne regulacji walutowych, takie jak cel, treści i forma, hierarchia i struktura. Nie mniej ważna jest kwestia definicji systemu i jego szczególnych zasad, których treść jest analizowana przez autorów niniejszego artykułu.
Keywords: cele regulacji walutowych; zasady regulacji walutowych; instytucja finansowa i prawna; prawo finansowe