ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ GNSS-ТЕХНОЛОГІЙПРИ ВИКОНАННІ КРУПНОМАСШТАБНОГО ТОПОГРАФІЧНОГО ЗНІМАННЯ (на прикладі території АТ «Чернівцігаз») - Кролікова, Вікторія Олександрівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021)
У 70-х роках ХХ століття із впровадженням супутникових та комп'ютерних технологій геодезія стала наукою планетарного масштабу. Національні геодезичні системи відліку перестали задовольняти потреби науки і практики. Всебічний розвиток почали набувати загальноземні системи відліку та геодезичні референцні системи координат, утворені на їх основі. Згодом більшість країн почали реорганізацію своїх національних геодезичних систем відліку і адаптовувати їх до нових умов. Не оминув цей процес і Україну. Розвиток геодезії за останні кілька десятиліть не тільки підвищив точність традиційних методів вимірювання, але й використав супутникові технології для постановки та вирішення широкого кола нових проблем. У порівнянні з наземними геодезичними методами ці технології мають багато переваг у забезпеченні точності, швидкості, простоти та економічності вимірювань. Поперше, вони можуть визначати координати точок з високою точністю та ефективністю, причому координати цих точок можуть бути досить далеко один від одного без взаємної видимості між точками. Крім того, супутниковий метод характеризується простою роботою і високим ступенем автоматизації.
Keywords: УПМ ГНСС, ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ GNSS-ТЕХНОЛОГІЙ