Особливості посттравматичного зростання в українців з різним досвідом війни - Шостак, Анна Олександрівна (My University, 2023)
У рамках кваліфікаційної роботи було проведено аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури щодо теми посттравматичного зростання. Застосовано ряд психодіагностичних методик і виявлено психологічні особливості та відмінності процесу посттравматичного зростання між українцями, які перебували у відносно безпечних регіонах України та вимушено переміщеними українцями, а також тими, хто перебував біля лінії фронту. Опис відмінностей посттравматичного зростання здійснено за допомогою кількісних та якісних методів, а також досліджено характер та силу попереднього травматичного досвіду респондентів та основні аспекти зростання після травмуючих подій. Висвітлено роль посттравматичного зростання персоналу на ефективність роботи організації. Розроблено практичні рекомендації щодо фасилітації посттравматичного зростання персоналу в організації.
Keywords: посттравматичне зростання; фасилітація; психологічна інтервенція; соціальна підтримка; стрес; травма; посттравматичний стресовий розлад; біженці; вимушено переміщена особа