Загальна мінералізація вод річок Прут, Сірет, Чорний Черемош - Стефурак, Дар’я Володимирівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022)
Проведені узагальнення літературних джерел для виявлення особливостей та закономірностей мінералізації річкових вод. Виконано експедиційні дослідження для виявлення залежності витрат від мінералізації на русла досліджуваних річок. Зроблено висновок, що міста впливають на мінералізацію води, а саме скиди стічних вод каналізацій і забруднений поверхневий стік міст. Адже на двох із трьох досліджуваних об’єктах мінералізація збільшується у нижніх створах, що підтверджує вплив міст на мінералізацію вод річок. Отже, під впливом природних і антропогенних чинників русла зазнають значних хімічних змін.
Keywords: річка; формування; мінералізація; головні іони; вплив; залежність; антропогенний вплив; режим; зміни