Сервісні повноваження органів місцевого самоврядування: поняття та основні принципи - Kovbas, Ihor (Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції No 2. 2023, 2023)
Стаття присвячена дослідженню поняття сервісних повноважень органів місцевого самоврядування та висвітлення їх основних принципів. Дане дослідження актуалізується тим, що саме на рівні місцевого самоврядування відмічається відсутність активних дій та пріоритетних напрямів у втіленні державних гарантій щодо надання громадянам «сервісних послуг». Виявлено, що наявні поняття адміністративних послуг, що містяться у наукових джерелах відтворюють дефініції, визначенні в чинному законодавстві України та зводяться до основного змісту – наявності владних повноважень при наданні послуг. Виявлено, що нормативного закріплення досліджуваного у статті поняття адміністративне законодавство не містить. У результаті огляду іноземних джерел встановлено, що поняття сервісного обслуговування клієнтів в державних органах характеризується взаємовигідною «цінністю» як для послугоодержувача так і для послугонадавача з метою забезпечення прав і законних інтересів людини. Розглянуті основні підходи до змісту поняття сервісних повноважень органів місцевого самоврядуван- ня. Підкреслено, що більшість проблем, пов’язаних з незадоволеннями громадян у наданні послуг стосується саме сервісного характеру їх надання. Встановлено, що перелік принципів сервісних повноважень органів місцевого самоврядування складається з загальних принципів права, які притаманні всім галузям та спеціальні, що притаманні адміністративному праву. Окрім того, у статті зазначені принципи, які притаманні втіленню ідеї «сервісу», що також продиктовано сучасними суспільними інтересами. У статті виявлені основні ознаки поняття сервісних повноважень органів місцевого самоврядування та запропоновано власне поняття таких повноважень. Сутність та основні характеристики сервісної політики органів місцевого самоврядування становлять значний інтерес для державного управління, є актуальним для подальших досліджень, які плануються, як з теоретичного боку, так і з практичного.
Keywords: сервісні повноваження; сервісні послуги; органи місцевого самоврядування; принципи; споживачі послуг