Проблемні питання походження та датування печер в Урицьких скелях - Рідуш, Богдан (Державний історико-культурний заповідник «Тустань», 2018)
Скельний комплекс Тустані (Урицькі скелі) окрім слідів наскельної забудови у вигляді пазів, підрубок тощо, включає також декілька печер, серед яких є природні та штучні. Походження природних печер пов’язане з селективною корозією карбонатних лінз у щільних пісковиках, а також з гравітаційними або тектонічними деформаціями цих пісковиків. Із штучних печер одне приміщення утворене за рахунок розширення природної порожнини, а друге приміщення цілком вирубане у початково суцільній скелі. Час створення та призначення штучних печер важко визначити через відсутність або знищення в них культурного шару. Виходячи з аналізу архітектурних особливостей приміщень та історичних аналогій в регіоні, ми припустили що ці приміщення не мали оборонного призначення, а були пов’язані з активізацією замешкування печер ченцями-ісіхастами у XVII столітті.
Keywords: Тустань; пісковик; природні печери; штучні печери; ченці; XVII століття