МОТИВИ Й РІЗНОВИДИ РЕКРЕАЦІЙНО-ОЗДОРОВЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ - Дудіцька, Світлана Петрівна (My University, 2019)
Мета. Встановити мотиви й різновиди рекреаційно-оздоровчої діяльності осіб похилого віку. Методи. У процесі дослідження нами були використанні такі методи: аналіз наукових джерел, анкетування, методи математичної статистики. В соціологічному опитуванні, що проводилося в “Університеті третього віку” на базі Чернівецького комунального територіального центру соціального обслуговування “Турбота”, взяли участь 39 респондентів, віком 60–75 років. Результати. Основними мотивами до занять рекреаційно-оздоровчою діяльністю людей похилого віку є покращення стану здоров’я (16,4%) та підвищення рухової активності (16,4%), а також спілкування з друзями (15,6%) й потреба психоемоційного розвантаження (11,0%). Встановлено, що основними факторами, які спонукають людей похилого віку до занять рекреаційно-оздоровчою діяльністю є телепередачі (програми про здоров’я – 24%, програми про користь занять фізичними вправами – 19%), публікації в газетах та журналах (15,2%) та поради друзів (15,2%). Серед причин, які є на заваді щодо рекреаційно-оздоровчою діяльністю виявлені такі: не мають змоги оплачувати заняття (30%), брак часу (22,0%), відсутність спеціальних знань (12,0%). Особи похилого віку обирають такі засоби рекреаційно-оздоровчої діяльності як прогулянки (34,8%), виїзд на лоно природи (23,2%), плавання і купання (10,6%) та туризм (10,6%). Висновок. У більшості осіб похилого віку є позитивне ставлення до фізичних вправ, але водночас фінансова неспроможність, відсутність спеціальних знань є основними причинами , які
Keywords: мотиви, рекреаційно-оздоровча діяльність, люди похилого віку.