НУТРІЄНТНИЙ СТАТУС CARASSIUS GIBELIO ЗА УМОВ ЗАСТОСУВАННЯ КОРМОВОЇ ДОБАВКИ НА ОСНОВІ «ПРОТОСУБТИЛІН А-120» - Онофрей, Олександр Романович (My University, 2025)
Бакалаврська робота присвячена оцінці нутрієнтного статусу та показників росту Carassius gibelio при вигодовуванні з використанням кормових добавок на основі базальтового туфу, ферментного препарату «Протосубтилін А-120» та їх поєднань. Встановлено, що середньодобовий відносний приріст маси Сarassius gibelio за період експерименту є найбільшим в групах. вигодовування яких здійснювали кормом з додаванням протосубтиліну. Застосування протосубтиліну в іммобілізованій на базальтовому туфі формі викликає підвищення даного показника до 0,75%, у вільній формі – 0,61%. Коефіцієнт конверсії корму для риб, що вигодовувались з додаванням іммобілізованого протосубтиліну є найменшим серед досліджуванихє груп та сягає значення 3,32. Вміст білка в м’язах риб, що отримували корм з додаванням вільного протосубтиліну більший за контрольні значення на 14у добу експерименту, іммобілізованого – на 21у добу. Вміст ліпідів у вказаних групах риб не відрізнявся від контролю.
Keywords: протосубтилін; базальтовий туф; іммобілізація; середньодобовий приріст; кормовий коефіцієнт