Сучасний стан, динаміка та перспективи вкладень у криптоактиви в Україні - Харабара, Віолетта; Грешко, Роман Ігорович (Інвестиції: практика та досвід № 12/2023, 2023)
У статті проаналізовано розвиток ринку криптовалют в Україні та світі. Інформаційною базою дослідження є наукові напрацювання вітчизняних та зарубіжних науковців і фахівців. Особливе значення приділено аналізу динаміки розповсюдження та обігу криптовалют, які зараз налічують понад 2000 різновидів. Розглянуто сутність криптовалюти, як сучасної форми фінансових активів. Визначено та систематизовано можливості та переваги використання криптовалюти в різних країнах. Розглядаються тенденції їх поширення в Україні. Криптоактиви - це приклад таких об'єктів, які мають відсутність матеріальної форми та самостійну майнову цінність, що створюється за допомогою інформаційних технологій та блокчейн-системи. Досліджено головні шляхи та системи цифрової емісії криптоактивів. Хоча криптоактиви існують тільки у цифровому форматі, вони можуть стати фінансовим інструментом, який сьогодні необхідний суспільству. На сьогодні, криптоактиви не можна використовувати як офіційні гроші, валюту, платіжний засіб, електронні гроші або цінні папери. Проте все більше компаній використовують їх у своїй діяльності. Розвиток економіки та цифрових технологій призвів до появи нової групи об'єктів, яка називається "віртуальні активи". Визначено топ-10 криптовалют на конкретний момент часу із їх ціною, капіталізацією та змінами у вартості за останні дні та тижні. Перелічено компанії в Україні, в яких можна розраховуватись в Bitcoin. Встановлено сучасний стан розвитку ринку криптоактивів в Україні та досліджено, які існують заходи для врегулювання відносин у сфері цифрових активів. Окреслено сучасні тенденції цифрової освіченості населення та рівень використання цифрових активів. Зазначено проблеми, пов’язані з проведенням операцій з криптовалютами в Україні. Висвітлено низький рівень освіченості населення у цій сфері становить велику проблему. Визначено проблеми обліку криптовалюти. Окреслено наслідки ігнорування державою криптовалют. Запропоновано власні рекомендації щодо успішної легалізації криптовалют та їх ефективного впровадження серед населення держав. Зроблено пропозиції щодо концептуальних підходів до державного регулювання розвитку в Україні ринку криптоактивів у середньостроковій перспективі.
Keywords: фінансовий актив; цифрові активи; криптовалюта; ринок криптовалют; Bitcoin; блокчейн