Функціонування системи бухгалтерського обліку в контексті формування інформаційної політики суб’єкта господарювання - Kuz, Vasyl (Бізнес Інформ, 2024)
Задля отримання суб’єктом господарювання конкурентних переваг існує нагальна необхідність розроблення та затвердження інформаційної політики, що неодмінно призводить до потреби перегляду організаційних, технічних, методичних і методологічних аспектів функціонування системи бухгалтерського обліку суб’єкта господарювання як домінантної складової інформаційного забезпечення процесу прийняття управлінських рішень. Метою статті є дослідження та обґрунтування підходів до ідентифікації видів інформаційної політики, адаптації до її положень організаційної, технічної, методичної та методологічної складових системи бухгалтерського обліку суб’єкта господарювання. У статті ідентифіковано систему принципів, яким повинен відповідати процес формування інформаційної політики, обґрунтовано потребу її поділу на види задля формування інформаційної моделі, що відповідатиме кожному з них. Визначено вплив положень інформаційної політики на функціонування системи бухгалтерського обліку суб’єкта господарювання. Обґрунтовано необхідність ідентифікації додаткових підсистем обліку задля виконання завдань максималістичної та цільової інформаційної політики, які дають можливість продукувати на завершальних етапах облікового процесу інтегровану звітність, що виступає релевантним джерелом даних для зовнішніх користувачів. Надано теоретичну характеристику (мета; принципи та вимоги; суб’єкт формування; облікове забезпечення; форма та формат; користувачі; звітний період) організаційній, методичній та методологічній складовій процесу формування інтегрованої звітності суб’єкта господарювання. Вказано на інструменти регламентування положень обраної інформаційної політики суб’єкта господарювання, що забезпечить взаємоузгодження її цілей та підходів до оброблення інформації
Functioning of the Accounting System in the Context of the Formation of the Information Policy of an Economic Entity
Keywords: інтегрована звітність; інформаційна політика; інформаційна система; користувачі інформації; система бухгалтерського обліку; стратегічний облік