Теоретичні підходи до дослідження трансформації податкових інститутів - Абрамова, Алла Сергіївна (Scientific Journal of Yuriy Fedkovich Chernivtsi National University Economics, 2023)
Актуальність дослідження підходів трансформації податкових інститутів сьогодні набуває актуального зна чення у рамках якості прийняття ефективних управлінських рішень у сфері податкового адміністрування, адже визначає ступінь досягнення цілей сталого економічного розвитку держави. Метою дослідження є здійснення систематизації та аналізу базових теоретичних поглядів і підходів до дослідження трансформації податкових ін ститутів, які б дозволили глибше розуміти сутність податкових трансформацій. Передбачається, що ефективність трансформації податкових установ безпосередньо залежить від обраного теоретико-методологічного підходу, а найбільш ефективними є ті моделі, які базуються на поєднанні класичних, інституційних та поведінкових під ходів, адаптованих до сучасних викликів цифрової економіки та глобалізації. Оригінальність дослідження зна ходить прояв у систематизації заявлених підходів, встановленні їх сильних та сторін у процесі їх застосування.
Keywords: податкові інститути, платники податків, органи ДПС, нормативна база, теоретичні підходи, економічні показники