Оцінка моторних функцій як інструмент ефективної реабілітації та ерготерапії - Логуш, Леся Геннадіївна; Гауряк, Олена Дмитрівна (Чернівец. нац.ун-т. ім. Ю. Федьковича, 2022)
Одне із провідних місць серед дітей з захворюваннями нервової системи та порушенням рухових функцій займає дитячий церебральний параліч (ДЦП). Основним проявом ДЦП є порушення локомоторної функції, що характеризується патологічним стереотипом пози й ходьби та формується на основі патологічно активних тонічних рефлексів. Однією з поширених систем оцінювання є загальновизнана система класифікації великих моторних функцій (Gross Motor Function Classification System - GMFCS), яка застосовується для об’єктивної оцінки рівня моторних порушень у дітей з церебральним паралічем, базуючись на їх функціональних можливостях, потребі у допоміжних пристроях та можливостях пересування.
Keywords: моторні функції, реабілітація, дитячий церебральний параліч, оцінка рухових функцій