Буковинське намисто "Спів світанку" - Петрейко, Іванна Іванівна (My University, 2025)
У науковій роботі «Буковинське намисто "Спів світанку"» досліджено традиції буковинського ювелірного мистецтва крізь призму народної культури, художньої символіки та сучасної авторської інтерпретації. Проаналізовано історичні типи нагрудних прикрас, використані матеріали, техніки виготовлення та орнаментальні мотиви, зокрема рослинну і зооморфну символіку. Особливу увагу зосереджено на образі птаха як сакральному символі, присутньому в українському фольклорі та народному мистецтві. У творчій частині представлено стилізоване намисто «Спів світанку», в якому традиційні форми та знаки осмислено через сучасні художні засоби. Робота актуалізує національну спадщину, поєднуючи етнічну ідентичність із новітніми мистецькими підходами.
Keywords: декоративно-ужиткове мистецтво; символіка образу птаха; стилізація народної прикраси; декоративно-прикладне мистецтво; ювелірне мистецтво