До питання відповідальності за зловживання процесуальними правами у сфері судочинства - Ostafiichuk, Liudmyla (My University, 2018)
Відповідальність за зловживання процесуальними правами може проявитися у вигляді позбавлення права або його обмеження, покладенні додаткових обов’язків або встановленні певної процесуальної заборони, накладенні процесуального штрафу, покладенні судових витрат незалежно від результатів вирішення спору. В силу дії принципу змагальності сторін, відповідальність за зловживання процесуальними правами направлена на врівноваження в судовому процесі прав та обов’язків всіх учасників справи. Протидія зловживанням процесуальними правами у сфері судочинства – це сила дисциплінарного впливу, існуюча для того, щоб суди могли виконувати свої суддівські обов’язки. Це право суду випливає із загальних вимог доцільності, і застосовується, оскільки його застосування необхідно для самого існування усіх інших повноважень суду.
Keywords: зловживання процесуальними правами