Провина вцілілого: суть, симптоми, причини та як цьому дати раду - Чуйко, Галина; Чаплак, Ян (Prague: Publishing house Education and Science s.r.o., 2026)
Іноді люди, які волею випадку опинилися у безпеці, яких травматичні події ніби обійшли стороною, і, за логікою, мають відчувати полегшення, радість порятунку і того, що там, де вони опинилися та живуть, хоча б відносно безпечно, насправді переживають негативні емоції, запитуючи себе, чому вижили, вцілили саме вони, чи справедливо це, адже інших учасників цих кризових подій не врятовано, отже, вони, вцілілі, заслуговують на певне покарання через те, що замало допомогли загиблим (інакше – вони теж би могли вижити), і з’являється відчуття провини уцілілого, що бере початок від співчуття загиблим, емпатії до них, поєднаних з думкою, чому вижив саме я?
Keywords: провина вцілілого, провина того, хто вижив, упередження виживання