ОЦІНКА ВМІСТУ КАРОТИНОЇДІВ У БІОМАСІ RHODOTORULA ЗІ ДІЇ РІЗНИХ ЕКСТРАГЕНТІВ - Адамкович, Валерія Сергіївна (My University, 2024)
Дипломна робота присвячена підбору органічного розчинника, який би забезпечував найефективнішу екстракцію каротиноїдів з біомаси Rhodotorula glutinis УКМ Y-1295, R. minuta УКМ Y-1349 та Rhodotorula rubra. Встановлено, що максимальний вміст загальних каротиноїдів , які були екстраговані з біомаси дріжджів Rhodotorula, отриманий при використанні етанолу та суміші хлороформ-етанол. Зареєстровано, що на максимальний вихід специфічних торуліну та торулародину впливає застосування хлороформ етанольної та хлороформ-ацетонової сумішей. Застосування УФ опромінення (λ=254 нм) культури R. minuta призвело до збільшення виходу торулародину за умов екстракції етанолом у 3,3 рази в порівнянні з нативним штамом при незмінній кількості екстрагованого β-каротину.
Keywords: каротиноїди