Вузлові проблеми розвитку пострадянської теорії податкового права - Havrylyuk, Ruslana (ТОВ «Видавничий Дім «Ін Юре», 2007)
У пострадянській теорії податкового права, в тім числі й вітчизняній, склалася, на перший погляд, парадоксальна ситуація. З одного боку, наяву факти, які пов'язуються з помітним прогресом пострадянської теорії податкового права. Як яскраві ілюстрації останнього найчастіше називають, по-перше, появу цілої плеяди нових теоретиків податкового права пострадянського періоду; по-друге зростання у геометричній прогресії кількості опублікованих досліджень з податково-правової тематики взагалі, в тім числі справді помітних і навіть фундаментальних монографічних досліджень теорії податкового права; по-третє, започаткування чималої кількості спеціалізованих періодичних видань з податково-правової проблематики та зростання уваги до неї загальноправових періодичних видань; по-четверте, систематичне проведення по декілька разів щорічно високорейтингових за складом учасників наукових конференцій з проблем теорії і практики податкового права тощо.
Keywords: радянська парадигма податкового права; критична функція; конструктивно-евристична функція; людиноцентристська парадигма оподаткування; соціальна держава; егалітаристська парадигма податкового права; правообов'язок платників податку