«Злочинне лідерство» у проекті Кримінального кодексу України - Toma, Mariana (Науково-інформаційний вісник Івано-франківського університету права імені Короля Данила Галицького: журнал, 2021)
Метою дослідження є новий проєкт Кримінального кодексу України а саме, що стосується встановлення правових підстав притягнення до кримінальної відповідальності за «Злочинне лідерство», метою також є дослідження поняття «Злочинне лідерство», та «Лідер». Методика. Методика включає всебічний комплексний аналіз та узагальнення наявного науково-теоретичного матеріалу та формулювання відповідних висновків та рекомендацій. Досліджуючи дану проблематику автором використовувались наступні методи наукового пізнання: термінологічний, логіко-семантичний, системно-структурний, логіко-нормативний, порівняльно-правовий. Результати: в процесі дослідження визначено, що важливою, центральною фігурою злочинних угрупувань є лідер, він є центром злочинного середовища, керівником. Лідер згуртовує злочинну сім’ю в психологічному розумінні, надає її діяльності цілеспрямований та єдиний характер. Злочинна діяльність та прагнення до максимального злочинного прибутку потребує управління та координацію діянь учасників. Здійснюючи порівняльний аналіз дійшли висновку, що проєкт Кримінального кодексу України пропонує нову редакцію статті яка передбачає відповідальність за «Злочинне лідерство», тим самим виокремивши їх від давно відомих нам видів співучасті, за рахунок центральної фігури «лідера», який є координуючою фігурою всіх ланок злочинних груп та організацій. Наукова новизна. В процесі дослідження встановлено, поняття лідер – той, хто веде, що йде попереду, завжди перемагає, с членом групи, всі учасники якої визнають його керівництво, покладаються на нього в прийнятті серйозних рішень і вирішенні важливих проблем, також досліджено поняття лідерство – це різновид влади, специфікою якої є спрямованість зверху донизу, а також те, що її носієм виступає не більшість, а одна людина або група осіб. Таким чином поняттям лідер та лідерство, відображені в кримінальному законі як феномен злочинності. Практична значимість. Результати дослідження в подальшому можуть бути застосовані в правотворчій діяльності для вдосконалення норм чинного кримінального законодавства, що передбачає захист прав та інтересів країни та суспільства від злочинних посягань збоку вищої касти «Злочинного лідерства», а також для подальшого наукового дослідження обраної проблематики
Keywords: кримінальна відповідальність,лідер, лідерство, злочинна група та злочинна організація, ієрархія, каста.