Соціальні виклики цифрової трансформації: нові форми залежності та соціально-економічної взаємодії. - Галушка, Зоя Іванівна; Галушка, Зоя Іванівна (міжнародний журнал Modern engineering and innovative, 2026)
У статті розкрито соціальні виклики цифрової трансформації як складного суспільного процесу, що змінює економічні, трудові, інституційні та комунікаційні взаємодії. Обґрунтовано, що цифровізація, поряд із розширенням доступу до знань, ринків, послуг і державних сервісів, породжує нові форми залежності людини, бізнесу й суспільства від цифрової інфраструктури, платформ, алгоритмів, великих даних, штучного інтелекту та рівня цифрових компетентностей. Визначено основні прояви таких залежностей: інфраструктурну, трудову, платформну, споживчу, датафіковану, інституційну, кіберзалежність, а також залежність вразливих груп від цифрової інклюзії. Показано, що цифрова трансформація впливає на добробут, змінює критерії соціальної диференціації, посилюючи значення цифрового доступу, навичок, автономії, безпеки й довіри. Доведено необхідність формування людиноцентричної моделі цифрового розвитку, орієнтованої на соціальну справедливість, інклюзивність і захист прав людини в цифровому середовищі.
SOCIAL CHALLENGES OF DIGITAL TRANSFORMATION: NEW FORMS OF DEPENDENCY AND SOCIO-ECONOMIC INTERACTION
Keywords: цифрова трансформація, соціальні виклики, добробут, цифровізація, соціально-економічна взаємодія, цифрова інфраструктура, людино-центрична модель, цифрова нерівність