МОНІТОРИНГ ГОРИЗОНТАЛЬНИХ ЗМІЩЕНЬ РУСЛА РІЧКИ ПРУТ З ВИКОРИСТАННЯМ ГЕОІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Мельник, Антон (Науковий вісник Чернівецького університету : збірник наукових праць. Чернівці, 2020. Вип. 824 : Географія. С. 9-14., 2020)
Сучасна недостатня кількість діючих гідрологічних постів, зниження можливостей проведення польових досліджень, погіршення якості та недоступність гідрометеорологічної, картографічної інформації, а для більшості водних об’єктів просто відсутність даних призводить до неможливості комплексного гідролого-морфологічного дослідження басейну річки та оцінки інтенсивності руслових змін зокрема. В роботі проведено дослідження горизонтальних зміщень русла річки Прут в межах міста Чернівці за допомогою топографічних карт різного масштабного ряду, більше ніж за 160 річний період спостережень. Встановлено суттєві відмінності, щодо самої звивистості русла так і особливостей його розмірів і форми. Найбільший показник звивистості русла спостерігався в середині ХХ століття і становив - 1,33 і зменшився до 1,12 станом на 2016 р.
Monitoring of horizontal displacements of the Prut River bed using geoinformation technologies.
Keywords: звивистість русла; горизонтальні зміщення; топографічна карта