Сучасний стан та тенденції розвитку інфраструктури екотуризму - Лесюк, Володимир Романович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У роботі визначено основні характеристики, які відрізняють екотуризм від інших видів туризму. Проаналізовано різні підходи до визначення принципів екотуризму, включаючи етичні аспекти, взаємодію з місцевими громадами та освіту туристів щодо екологічної відповідальності. Визначено цінності екотуризму, зокрема його внесок у збереження біорізноманіття, підтримку місцевої економіки та культурного спадку. Ідентифікували основні складові інфраструктури екотуризму, такі як транспортні засоби, екологічні готелі, туристичні маршрути, інформаційні центри та екопаркінги. Провели аналіз наявних об'єктів та послуг, що становлять інфраструктуру екотуризму в НПП «Гуцульщина» (туристичні маршрути, екопункти, зони відпочинку, інформаційні центри та готелі). Виявили основні проблеми, що перешкоджають розвитку інфраструктури екотуризму в НПП «Гуцульщина» та окреслили перспективи розвитку інфраструктури екотуризму в парку, враховуючи потенційні вигоди для місцевої громади та збереження природних ресурсів.
Current status and trends in the development of ecotourism infrastructure
Keywords: екотуризм, інфраструктура екотуризму, рекреаційна діяльність, природоохоронні території, НПП «Гуцульщина»