Парадигматичні властивості німецькомовних біблійних параболізмів - Заполовський, М.В. (Тернопільський національний педагогічний університет імені В. Гнатюка, 2015)
Статтю присвячено аналізу парадигматичних властивостей параболізмів у сучасній німецькій мові із застосуванням квантитативної методики. Парадигматика одиниць дослідження виражена в синонімічних, антонімічних і гіпонімічних зв’язках між членами лексико-семантичних груп, виокремлених на базі біблійних контекстів. На основі даних про семантичні властивості, що виявляють слова у парадигматичному аспекті, було отримано фрагмент лексичної системи, що характеризується в плані функціонування мови міцними та стійкими зв’язками між її членами.
Keywords: параболізм, лексико-семантична група, образне поле, парадигмати ка, синонімія, антонімія, гіпонімія