ОБРАЗ БЛАЗНЯ У ЄВРОПЕЙСЬКІЙ КУЛЬТУРІ - Бабкин, Олександр Олександрович (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена вивченню феномена блазня та його проявів у різних сферах європейської культури. В роботі було проаналізовано підходи науковців до вивчення образу блазня, досліджено роль та функції блазнів у суспільстві, розглянуто еволюцію створення класичного образу блазня, проаналізовано прояви блазнів у мистецтві проведено паралелі між блазнями та сучасними діячами комедії – клоунами та стендап-коміками, розглянуто вплив, який комедіанти мають на суспільство, їхні функції соціального критика та «амбасадора» діонісійської культури, досліджено формування сучасного образу злого блазня.
Keywords: блазень, дурень, придворний карлик, карнавальна культура