Особливості взаємодії вчителя сучасної початкової школи з гіперактивними школярами - Жар, Марина Минівна (My University, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена тим, що на сучасному етапі гіперактивність вважається однією із найбільш поширених форм відхиленої поведінки серед учнів молодшого шкільного віку. Виникає потреба вибору стратегії й тактики конструктивної взаємодії з такими учнями, правильних підходів до їх навчання. Тож мета дослідження полягає в обґрунтуванні особливостей взаємодії вчителя з гіперактивними учнями в сучасній початковій школі. Структура роботи традиційна: вступ; два розділи, параграфи до розділів, висновки до розділів; загальні висновки; список використаних джерел, який налічує 97 найменувань, додатки. У кваліфікаційній роботі здійснено аналіз феномену гіперактивної поведінки, її причин та проявів у молодших школярів; висвітлено основні напрямки діагностики гіперактивності; розкрито питання корекції труднощів у навчанні гіперактивних учнів у початковій школі, обгрунтовно особливості роботи вчителя з гіперактивними учнями молодшого шкільного віку. Висновки узагальнюють результати дослідження відповідно до його мети й поставлених завдань.
Keywords: гіперактивність, молодший школяр, феномен гіперактивної поведінки, труднощі в навчанні, прояви гіперактивності, діагностика гіперактивності, корекційно-розвивальна робота