Формування соціокультурних цінностей молодших школярів в освітньому процесі початкової школи - Гатеж, Діани (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У науковому дослідженні розкрито теоретичні засади формування соціокультурних цінностей молодших школярів. Здійснено аналіз сутності поняття «соціокультурні цінності» та окреслено їх значення у процесі духовно-морального та громадянського розвитку дитини. Визначено структурні компоненти, критерії та показники сформованості соціокультурних цінностей у здобувачів початкової освіти. Проведено констатувальне дослідження з метою виявлення реального стану сформованості соціокультурних цінностей у молодших школярів. Обґрунтовано організаційно-педагогічні умови їх ефективного формування, серед яких: реалізація аксіологічного підходу, упровадження інтерактивних технологій, поєднання урочної та позаурочної діяльності, співпраця закладу освіти з родиною.
Keywords: ціннісні орієнтації; початкова освіта; педагогічні умови; аксіологічний підхід; молодші школярі; соціокультурні цінності