ОСОБЛИВОСТІ ЕСТЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ У ПОЗАКЛАСНІЙ РОБОТІ - Думенко, Вікторія Юріївна (My University, 2022)
Сучасні процеси модернізації початкової освіти орієнтують на створення умов для формування цілісного сприйняття художньо-образної картини світу та естетично розвиненої особистості молодших школярів. У державному стандарті початкової загальної освіти робиться акцент на формування естетичних потреб, цінностей, розвиток естетичних переконань, розуміння естетичних почуттів, співпереживання почуттям інших, формування емоційно-моральної чуйності. Актуальними питаннями сьогодення є питання естетичного виховання і розвитку естетичної культури підростаючого покоління. Особистісна орієнтація сучасної освіти передбачає залучення молодої людини до естетичного досвіду людства, до творчої діяльності, що є основою естетичного розвитку особистості. У зв’язку з цим важливого значення набуває осмислення конкретних питань естетичного виховання і естетичної діяльності та базових теоретичних засад формування естетичної культури особистості. Естетичне виховання має велике дидактичне значення, через те що здійснюються можливості для всебічного застосування міжпредметних зв’язків. Більшість навчальних та позакласних занять, на яких відбувається естетичне виховання, обладнані додатковою наочністю, зокрема репродукціями художників-пейзажистів, фотокартками, листівками, діафільмами тощо. Разом з тим естетичне виховання сприяє розвитку уваги і спостережливості учнів початкових класів.