Зміни виборчих правил у Республіці Польщі перед місцевими виборами 2018 року - Швидюк, Сергій (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2018)
У 2018 р. у Польщі перед черговими місцевими виборами суттєво змінилися виборчі правила. Ключовими чинниками, що вплинули на їх прийняття були недоліки та проблеми, які виникали у попередні роки, зокрема затримка встановлення і оголошення результатів виборів 2014 року у зв’язку з аварією системи інформаційного забезпечення виборчого процесу. До найважливіших нововведень можна віднести зміну способу формування Державної виборчої комісії; запровадження двох дільничних комісій замість однієї; професіоналізацію виборчих органів у зв’язку зі створенням корпусу виборчих службовців; законодавче визначення позначки “х”; скорочення підстав для визнання бюлетеня недійсним; зміна форми виборчого бюлетеня; збільшення терміну повноважень органів самоврядування до п’яти років та обмеження перебування на посаді війта у тій самій ґміні двома каденціями. Якщо частина цих нововведень покликані запобігати недолікам, які виникали під час попередніх виборів, то інші змінили акцент у напрямку збільшення політичного впливу з боку Сейму на Державну виборчу комісію.
Keywords: місцеві вибори; місцеве самоврядування; виборча система; Польща