Вербальна репрезентація культурних реалій в англійському художньому та кінодискурсі (на матеріалі книг Джулії Квін “Бріджертони” та однойменному серіалі) - Боштан, Надія Анатоліївна (My University, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню вербальної репрезентації культурних реалій у англійському художньому та кіно дискурсі на матеріалі романів Джулії Квін «Бріджертони» та їх серіальної екранізації. Розглядаються мовні засоби, за допомогою яких у книгах і серіалі конструюються соціальні інститути доби Регентства, гендерні ролі, системи репутації, норми згоди, матеріальна та символічна культура. Магістерська робота складається з теоретичної частини, у якій висвітлено підходи до визначення культурних реалій та їх вербалізації (лінгвокультурологічний, когнітивний, соціолінгвістичний, комунікативно-функціональний), та практичної частини, де здійснено аналіз корпусу романів та серіалу, виокремлено кластери культурних реалій, порівняно книжкові й серіальні стратегії, визначено прагматичні типи висловлювань і їх рецептивний вплив на аудиторію. У роботі запропоновано модель вербальної репрезентації культурних реалій, що демонструє, як мова виконує нормативну, регулятивну й соціокультурну функції в художньому та кіно дискурсі.
Keywords: культурна реалія, гендерні ролі, серіальна стратеггія, книжкова стратегія