Психологічні фактори успішності вивчення інформатики у школі: інтерес і воля - Byrka, Marian; Перун, Галина Михайлівна (Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 2026)
У статті інтерес визначено як психологічний фактор ефективності навчання, який забезпечує не тільки спрямування учня на усвідомлення мети навчальної діяльності, а й його усвідомлене спонукання до її реалізації та свідомого пізнання об’єкта вивчення. При цьому, його основною характеристикою є вибірковість – спрямування уваги на те, що цікаво для учня. Аргументовано, що найбільш потужним інтересом у ході вивчення інформатики є пізнавальний інтерес, який не тільки активно детермінований, а й ефективно взаємодіє з системою ціннісних орієнтацій учня. Ідентифіковано, що пізнавальний інтерес учня до вивчення інформатики розгортається у чотири стадії: зацікавленість, допитливість, власне пізнавальний інтерес, теоретичний інтерес. Визначено, що воля – це розумовий процес, який дає змогу учню регулювати і спрямовувати власну поведінку та навчальну діяльність на уроках інформатики, тобто постає її вольовою регуляцією, яка завжди свідома, здійснюється відповідно до намірів, особливо тих, які спрямовані на прийняття ним рішення під час розмірковувань, а також пов’язана з подоланням учнем як внутрішніх, так і зовнішніх перешкод. Вона бере участь у регуляції практично всіх основних розумових функцій і пізнавальних процесів, які важливі для навчання: мислення, уяви, пам’яті, уваги, емоцій, інтересу та мови, а їх розвиток неможливий без набуття учнем вольового контролю над ними. Аргументовано, що вольова регуляція поведінки учня необхідна для того, щоб він зміг впродовж тривалого періоду часу утримувати в фокусі своєї уваги об’єкти вивчення або на виконуваній навчальній діяльності на уроках інформатики. Визначено, що у випадку, коли вольова регуляція поведінки учня набуває визначеності, стійкості, стабільності і повторюваності здійснюваних ним вольових дій, останні трансформуються у вольові якості особистості, з яких найбільш важливими при вивченні шкільного курсу інформатики є: енергійність, рішучість, наполегливість, цілеспрямованість, витримка й самовладання, дисциплінованість, ініціативність та самостійність.
Keywords: інформатика, психологічні фактори, інтерес, пізнавальний інтерес, воля, вольові якості