Аналіз динаміки природно-антропогенних умов у басейні р. Прут (на ділянці від с. Бояни до с. Маршинці) - Кожокар, Габрієла Василівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У даній бакалаврській кваліфікаційній роботі здійснено дослідження природно-антропогенних умов формування та динаміки змін руслово-заплавного комплексу річки Прут на прикордонній ділянці між селами Бояни та Маршинці Чернівецької області. Актуальність обраної теми зумовлена масштабними трансформаціями гідроморфологічного середовища, що виникають під впливом інтенсивної господарської діяльності. Такі процеси спричиняють підвищення гідрологічної небезпеки, активізацію берегової ерозії та втрату природних екосистемних функцій річкової системи. Об'єктом дослідження виступає басейн річки Прут, а предметом — морфодинамічні й просторово-часові зміни русла, зумовлені природними процесами та господарською діяльністю людини.
Analysis of the dynamics of natural-anthropogenic conditions in the basin of the Prut River (on the section from Boyany village to Marshyntsi village)
Keywords: річка Прут; фізико-географічні умови; гідрологічний режим; антропогенний вплив; деформації русла; історичні карти; космічні знімки; ГІС технології