Специфіка персоносфери роману Мішеля Уельбека “Покора” - Нікоряк, Наталія; Нікоряк, Анастасія (Видавничий дім “Гельветика”, 2025)
Проаналізовано літературно-критичні та літературознавчі праці, присвячені творчості Мішеля Уельбека, що дозволило окреслити загальну картину рецепції творчого доробку французького письменника. Зазначено, що роман “Покора” (2015) тлумачиться критиками і дослідниками, як геніальність і прозорливість автора, нато- мість представники мусульманської общини вбачають в ньому провокацію. Комплексно досліджено персоносферу роману. Зауважено, що ключовий персонаж Франсуа не є ревним като- ликом, тому зміна релігії як коду людської ідентифікації для нього можлива. М. Уельбек майстерно змальовує всі етапи поступового розчарування героя у житті, виписує ті зовнішні факти, які сприяли зміні суспільно-релігій- них орієнтирів: наукове безсилля, душевна і тілесна самотність, смерть близьких людей, втрата кохання, байду- жість суспільства, брак дружньої підтримки, втрата роботи і, зрештою, вплив політично-релігійної ситуації. Крім того, автор досить детально окреслює як зовнішні, та внутрішні зміни французького суспільства під впливом мусульманської традиції. У такий спосіб, подаючи власну рецепцію ключових подій сьогодення в аспекті політичного й релігійного дискурсів. Підкреслено, що найближче оточення Франсуа робить свій влив на його остаточний вибір, оскільки кожен так чи інакше наштовхує героя на думку в прогнилості французького суспільства, позбавленого релігійності, національної ідентичності, сімейних цінностей, перспективності успішного розвитку. Цей персонажний кон- текст доповнюється введення у текст реальних політиків, що розширює персоносферу, відтворюючи загаль- ну картину політичних перипетій Франції 2022 року, надаючи їй більшої достовірності, викликаючи у читача сприйняття подій у тексті як таких, що дійсно відбуваються у часі та просторі. Стверджується, що М. Уель- бек у своєму романі “Покора” майстерно проінтерпретував тезу про релігію як ключовий код ідентифікації сучасної людини в аспекті політичного й релігійного дискурсів сьогодення.
SPECIFICS OF PERSONOSPHERE IN THE NOVEL BY MICHEL HOUELLEBECQ “SUBMISSION”
Keywords: М. Уельбек; “Покора”; іслам; глобалізація; цивілізаційна ідентичність; рецепція; персоносфера