Новий підхід щодо процедури визнання фізичної особи недієздатною - Татулич, Ірина Юріївна (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія право, 2021)
Стаття присвячена аналізу процесуального порядку розгляду та вирішення справ, що стосуються зміни правового статусу фізичної особи, а саме – визнання фізичної особи недієздатною. У статті проаналізовано оновлену процедуру визнання фізичної особи недієздатною. Автор статті звертає увагу на те, що законодавець розширив коло суб’єктів участі в цьому виді провадження; передбачив можливість безпосередньої участі особи, щодо якої ініційовано провадження про визнання її недієздатною, як очно, так і її участь у розгляді справи через відеоконференцію з лікувального закладу, в якому перебуває така особа; встановив строки дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, який не може перевищувати двох років; надав право визначеним суб'єктам подати клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, яке може бути подане не пізніше ніж за п'ятнадцять днів до закінчення двох років; наділив особу, яка визнавалася недієздатною правом на звернення до суду із заявою про скасування рішення суду тощо. Зауважено, що строк дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, що передбачений у законодавстві потребує певних уточнень. Обґрунтовано, що обов'язкове призначення судово-психіатричної експертизи під час розгляду справи та для підтвердження клопотання про продовження строку дії рішення теж потребує деяких уточнень, залежно від стану захворювання фізичної особи. Автор розглядає позиції науковців та практиків стосовно обов'язкової участі під час розгляду справ про визнання фізичної особи недієздатною та про скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною – адвоката, що забезпечить належний судовий захист та ефективне судочинство з цивільних справ. Зроблено висновок щодо доцільності розширення кола суб'єктів, уповноважених ініціювати питання щодо скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, доповнивши їх таким учасником як прокурор, що в свою чергу, служитиме гарантією доступу до суду, сприятиме справедливому судовому захисту прав, свобод та інтересів особи, ухваленню законного та обґрунтованого рішення.
Keywords: процесуальний порядок, недієздатна фізична особа, судово-психіатрична експертиза, заявник, адвокат, прокурор, опікун, судове рішення