Психологічні складнощі адаптації за кордоном вимушених переселенців - Боднарюк, Ірина Володимирівна (My University, 2024)
У роботі проаналізовано психологічні аспекти адаптації вимушених переселенців за кордоном в умовах війни, визначено стратегії подолання психологічних труднощів і розроблено рекомендації для підтримки цієї категорії осіб; розглянуто суть соціально-психологічої адаптації та роль адаптивних якостей особистості, проаналізовано етапи адаптації та загальні проблеми, що виникають в процесі, визначено психологічні виклики та механізми психологічного захисту при адаптації біженців за кордоном, досліджено психологічну допомогу та соціальну адаптацію в контексті адаптації вимушено переміщених осіб, визначено механізми психологічного захисту при адаптації біженців за кордоном. Досліджено стресові аспекти адаптації, такі як культурний шок, відчуття ізоляції та стрес акультурації, та розглянуто способи полегшення цього процесу. Також визначено роль неурядових організацій у підтримці переселенців та біженців, досліджено психологічну допомогу та соціальну адаптацію в контексті адаптації переселенців та біженців, а також розглянуті ефективні методи роботи з травматичним досвідом у цієї категорії людей. Описано методики дослідження, які дозволили дослідити рівень психологічної адаптації, стресу, задоволеності життям, соціальної підтримки та виявити стратегії акультурації; а також здійснено аналіз результатів дослідження.
Боднарюк Ірина Володимирівна (2024). Психологічні складнощі адаптації за кордоном вимушених переселенців. Кваліфікаційна робота.
Keywords: адаптація; інтеграція; систематизація понять мігрант; внутрішньо-переміщена особа; переселенець