Формування соціокультурної компетентності старшокласників на уроках української мови - Щерба, Інеса Андріївна (My University, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню лінгводидактичних аспектів формування соціокультурної компетентності учнів 10–11 класів у процесі вивчення української мови. Актуальність дослідження зумовлена вимогами сучасних державних стандартів освіти та концепції Нової української школи щодо виховання національно мовної особистості, яка не лише володіє граматичними нормами, а й глибоко розуміє культурний та соціальний контекст рідної мови. У роботі теоретично обґрунтовано поняття соціокультурної компетентності як багатокомпонентної структури, що охоплює лінгвокраїнознавчі, соціолінгвістичні та культурологічні знання. На основі аналізу чинних навчальних програм і підручників для старшої школи виявлено методичні можливості для реалізації соціокультурної змістової лінії. Автором запропоновано комплексну систему методів і вправ, що базуються на використанні текстів-носіїв національних цінностей, інтерактивних технологій та творчих завдань, які сприяють засвоєнню учнями мови як духовного коду нації та засобу соціалізації. Наукова новизна дослідження полягає в систематизації підходів до інтеграції етнокультурного компонента в уроки мови через роботу з фольклорними та літературними джерелами. Практичне значення роботи вбачається у розробці методичних рекомендацій для вчителів-словесників, спрямованих на підвищення рівня мовної культури, патріотичного виховання та формування світогляду старшокласників у закладах загальної середньої освіти.
Keywords: компетентність; соціокультурна компетентність; соціокультурна змістова лінія; старша школа; навчальна програма з української мова; підручник української мови