СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА РОБОТА З ДІТЬМИ, ЯКІ ПЕРЕЖИВАЮТЬ РОЗЛУЧЕННЯ БАТЬКІВ - Cемирга, Лідія Василівна (My University, 2023)
Сьогодні у складних соціально-економічних, соціально-політичних умовах відповідальність за соціалізацію дітей сім'я ділить з іншими соціальними інститутами. Зважаючи на те, що перед суспільством ставиться завдання посилити виховні можливості сім'ї, навчальні заклади допомагають батькам у розумінні, створенні та забезпеченні оптимальних психолого-педагогічних умов для повноцінного виховання дітей, розвитку їхніх пізнавальних інтересів, фізичного удосконалення, нормального спілкування з батьками та іншими членами сім'ї, у набутті батьками умінь, необхідних для вирішення складних проблем сімейного виховання. Заклади освіти та їх працівники, які завдяки фаховій освіті володіють необхідними психолого-педагогічними знаннями, професійними вміннями і навичками, виступають важливими агентами соціалізаційних впливів на дитину. Особливо важлива така підтримка для сімей, які не можуть повноцінно виконувати свої функції через підвищений рівень конфліктності, дестабілізацію сімейних відносин, руйнування шлюбно-сімейних стосунків.
Keywords: соціально-педагогічна робота, діти, які переживають розлучення батьків, заклад загальної середньої освіти, соціальний педагог.