Проєктна діяльність з впровадження циркулярних бізнес-моделей для конкурентоспроможності на засадах сталого розвитку - Zybareva, Oksana V.; Підгірна, Валентина Никифорівна; Чубрей, Олександра Степанівна (My University, 2024)
У статті розглянуто проєктну діяльність з впровадження циркулярних бізнес-моделей, спрямовану на підвищення конкурентоспроможності підприємств України з урахуванням принципів сталого розвитку. Акцентовано на важливості комплексного підходу, що включає законодавчу перебудову, впровадження інноваційних технологій, фінансування, розробку нових стандартів і формування суспільної готовності до зміни споживчих звичок. Описано етапи реалізації проєктів, від діагностики поточних процесів до масштабування успішних рішень. Проаналізовано п'ять основних циркулярних моделей, які сприяють раціональному використанню ресурсів: круговий ланцюг постачання, переробка ресурсів, товар як послуга, збільшення життєвого циклу продукції та дизайн майбутнього. Впровадження цих моделей підвищує стійкість економіки, ефективність ресурсокористування та адаптацію до глобальних викликів.
Keywords: циркулярна економіка, бізнес-моделі, сталий розвиток, проєктна діяльність, конкурентоспроможність