Особливості кримінальної відповідальності за торгівлю людьми в Україні та зарубіжних країнах: порівняльно-правовий аспект - Prodan, Tetyana; Malofiy, Kseniya (Юридичний науковий електронний журнал, 2021)
У статті досліджується актуальність та проблеми кримінальної відповідальності за таке суспільно небезпечне діяння, як торгівля людьми. Вказаний злочин поширений як на території України, так і в зарубіжних країнах, включаючи країни пострадянського простору та країни Європи. Сьогодні проблема торгівлі людьми не визнає державних кордонів, не розрізняє розвинені країни та країни, що розвиваються, вона вкоренилася в усіх країнах. Автори приділили увагу кримінально-правовому аналізу цього суспільно небезпечного діяння, а також порівнянню норм українського та зарубіжного кримінального законодавства у цій сфері. Для проведення порівняльно-правового дослідження автори розглянули понад двадцять зарубіжних кримінальних кодексів країн пострадянського простору та Європи, що встановлюють кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. Окрім цього, наголошено на важливості цього питання як на міжнародному, так і на національному рівні. Значну увагу приділено питанню нормативно-правового регулювання торгівлі людьми. Вказується на особливості кримінально-правової кваліфікації торгівлі людьми в Україні. Автори дійшли висновку, що торгівля людьми є окремим складом злочину, за який винні особи притягаються до кримінальної відповідальності, лише коли такий злочин пов’язаний із проституцією, водночас поза увагою залишаються інші види злочинної діяльності, зокрема примусова праця. Встановлено, що питання кримінальної відповідальності за торгівлю людьми вирішується по-різному, попри підписання державами міжнародних угод, які стимулюють їх до закріплення у національних законодавствах єдиного визначення торгівлі людьми та покарання за цей злочин. Висловлено пропозиції щодо вдосконалення чинного українського законодавства з урахуванням положень кримінального законодавства таких країн, як Азербайджанська Республіка, Республіка Грузія, Киргизька Республіка, Республіка Молдова, а також Італія, Іспанія, Литва, Польща, Австрія, Федеративна Республіка Німеччина тощо
PECULIARITIES OF CRIMINAL LIABILITY FOR TRAFFICKING IN HUMAN BEINGS IN UKRAINE AND FOREIGN COUNTRIES: COMPARATIVE AND LEGAL ASPECT
Keywords: кримінальне право; торгівля людьми; кримінальна відповідальність