Віртуалізоване мислення сучасної людини - Чуйко, Галина; Чаплак, Ян; Зварич, Ігор (Чернівецький національний Університет імені Юрія Федьковича, 2022)
В ідеальному варіанті людині, яка прагне зрозуміти, що реально / насправді відбувається навколо, у країні та світі, послуговуючись інформацією зі ЗМІ чи Інтернету, потрібні усі три види мислення: кліпове – щоб отримати оптимальну для адекватного сприйняття людиною кількість інформації та намагатися зрозуміти її важливість і значення; критичне – щоб осмислити цю інформацію, проаналізувати її з точки зору її доказової аргументованості, виявивши приховані логічні взаємозв’язки та можливий ступінь її достовірності; контрфактичне – щоб уявити альтернативні варіанти розвитку подій, усвідомити їх наслідки та, залежно від них, діяти задля їх реалізації або попередження.
Keywords: віртуалізоване мислення, кліпове мислення, контрфактичне мислення, критичне мислення